TAWARAN MENARIK UNTUK ANDA....

Terkini...Dunia Jakie Headline Animator

WOW !!! SEMUANYA UNTUK ANDA...

Wednesday, April 25, 2012

Lulus Ujian Piala AFC, Terampunkah dosa Pengurusan Skuad Penyu?

Terengganu berjaya meloloskan diri ke pusingan seterusnya dalam kejohanan Piala AFC 2012, setelah berjaya mengumpulkan 9 mata, hasil 3 kemenangan dalam 5 perlawanan yang ditempuhi.   Kemenangan 6-2 pada perlawanan ke 5 dan dibantu keputusan seri tanpa jaringan pasukan di kedudukan ke 3, Tampines Rovers ketika bertemu Kitchee, mengesahkan kedudukan Terengganu untuk layak beraksi di pusingan seterusnya mengiringi pasukan Kitchee dari Hong Kong.     Perlawanan terakhir kumpulan F nanti,  sekadar menjadi penentuan pasukan mana yang akan menjadi Juara dan naib Juara kumpulan.      Carta kumpulan F boleh diikuti diPialaAFC2012 .

Menjadi persoalan kini, lulus ujian Piala AFC, apakah akan terampun dosa pengurusan Skuad Penyu yang dikritik hebat oleh segelintir para penyokongnya ?    Apakah kejayaan terkini di Piala AFC ini mampu memadamkan api kemarahan segelintir penyokong akibat beberapa keputusan yang tidak mengembirakan mereka yang diperolehi skuad Terengganu sejak kebelakangan ini ?


Secara logiknya, saya berpendapat kejayaan melangkah lebih jauh pada kejohanan Piala AFC sudah pasti seharusnya menjadi satu kebangaan kepada penyokong skuad Terengganu dan bola sepak Malaysia.  Justifikasinya mudah sahaja, Piala AFC prestijnya pasti lebih tinggi berbanding kejohanan tempatan seperti Liga malaysia, Piala FA dan Piala Malaysia.    Walau pun masih samar untuk menjadi juara di Piala AFC 2012 ini, namun kejayaan melepasi peringkat kumpulan dianggap rekod yang bukan mudah untuk digapai dalam kejohanan yang menghimpunkan antara kelab terbaik 2011  di beberapa negara rantau Asia.  


Namun yang tersiratnya pada segelintir para penyokong Skuad Penyu yang lantang mengkritik dan mendesak perubahan dalam kepimpinan pasukan kesayangan mereka , hanya mereka yang tahu.   Apakah sebegitu mudah untuk mereka menerima kejayaan terkini Terengganu di Piala AFC untuk memaafkan dosa pengurusan Skuad Terengganu ?    Apakah boleh mereka menerima,  seandainya LULUS di Piala AFC tetapi GAGAL di Separuh Akhir Piala FA, 1 mei nanti.   Mungkin Status sebagai Juara Bertahan dalam kejohanan Piala FA, pastinya lebih besar maknanya berbanding di Piala AFC ini.   Mungkin lebih pahit untuk diterima seandainya GAGAl di Piala FA.


Walau apa pun yang berlaku, pada pandangan saya, pasukan Terengganu telah memberikan yang terbaik untuk para penyokongnya dan juga pekembangan sukan bola sepak negara.   Kalah dalam permaianan bola sepak adalah asam garam yang tidak boleh dielakkan oleh setiap pasukan walau sehebat mana pun pasukan itu.   Buktinya Kelab dan skuad kebangsaan terbaik dunia juga masih tidak lepas daripada masalah 'KALAH' dalam permainan bola sepak.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...