TAWARAN MENARIK UNTUK ANDA....

Terkini...Dunia Jakie Headline Animator

WOW !!! SEMUANYA UNTUK ANDA...

Tuesday, May 29, 2012

Siaran Langsung Malaysia vs Filipina ( 1 Jun 2012 )


Zheng He & Kesultanan Melayu MelakaBatu bersurat Zheng He ini mecatatkan nama Kesultanan Melayu Melaka sebagai pelabuhan yang pernah disinggahi oleh beliau pada sekitar kurun ke 15.  Siapakah Zheng He ? Nama Zheng He memang agak asing dalam buku sejarah Melayu kerana  Zheng He lebih dikenali sebagai  Laksamana Cheng Ho dalam catatan sejarah Melayu.
Batu Bersurat Zheng He menjadi bukti perhubungan perdagangan dan Islam antara negara China dan Kesultanan Melayu Melaka telah bermula pada sekitar abad ke 15 lagi.Batu Bersurat ini boleh dikunjungi sekiranya kita berada di Bandaraya Xian, Wilayah Shaanxi, China.     Ia terletak di perkarangan masjid Daxuexixiang, iaitu masjid terawal di China, yang dibina pada abad ke 7 masehi.Negeri Terawal Menerima Islam di MalaysiaBUKTI KEDAH NEGERI TERAWAL MENERIMA ISLAM DI MALAYSIA
 


Batu Bersurat Ibn Sirdhan ini merupakan satu daripada inskripsi yang menjadi bukti kewujudan Islam di Kedah telah bertapak sekitar abad ke 9 lagi.Batu bersurat Ibn Sirdhan, mencatatkan nama Ibn Sirdhan dan tarikh 214 H atau 829 Masehi, yang ditulis dalam tulisan jawi. Batu ini yang telah dijumpai di kawasan atas gunung Jerai, telah menarik minat para pengkaji sejarah untuk membuat kajian tentang kewujudannya. 


Semenjak Abad ke 9 lagi, dicatatkan telah terdapat banyak rombongan perdagangan singgah di pelabuhan kedah,iaitu di sungai Merbok. Kebanyakannya datang dari negara Timur Tengah seperti negara Parsi dan Arab. Selain itu juga terdapat juga pedagang dari negara China dan India singgah di Kedah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...